“极致自然”,汕头幼儿师范学校设计 | 立木

原标题:“极致自然”,汕头幼儿师范学校设计 | 立木

教育是一棵树摇动另一棵树,

一朵云推动另一朵云,

一个灵魂唤醒另一个灵魂。

——雅斯贝尔斯

汕头幼师学校选址在濠江区海边,依山面海的绝佳地理条件给了这个校园无限可能,而我们则想要在无限可能中挑战不可能。

Located on the coast of Haojiang District, the unparalleled geographic conditions have offered Shantou Preliminary Normal School with infinite possibilities, whereas we want to try out the impossible.

▼ 幼师鸟瞰

极致自然

Ultimate Nature

校园规划以“Ultimate Nature(极致自然)”为设计理念,因循地势而不是挖山填池,将更多的自然释放给原始的树林和草地。自然是生活的来源,是一切教育的起始。“Ultimate Nature(极致自然)”不仅是低影响开发的技术与方法,更是对幼师教育的洞察与理解。

The campus plan is based on the concept of “Ultimate Nature”. Instead of fighting against the existing topography, we choose to stand by nature, and make full use of each inch of its woods and grasslands. Nature is the source of life and the starting point of education. “Ultimate Nature” means not only the development methodology of minimizing human interference, but also an insight and understanding of kindergarten education.

▼ “极致自然”之旅

▼ 幼师学校总平面图

在对幼儿教育极其敏感的中国社会,幼师教育的质量和理念似乎变得极为重要。幼师学校的大多数学生在18-22岁左右,刚刚成年的她们很难感受到为人父母的责任与担当,而幼儿教育的日常工作极为繁重,这种冲突可能是产生很多社会问题的重要原因。

Chinese communities attach great importance to early childhood education. Students in the Preliminary Normal School are mostly aged 18 to 22. It is difficult for these young adults to truly understand the responsibility that a parent assumes. Meanwhile they are faced with heavy workload in their daily curriculum. Such kind of conflict might cause a series of social problems.

幼儿教育需要老师对于儿童发自内心的爱,爱的培养有两方式:前进一步成为父亲母亲,收获为人父母的感同身受;后退一步回溯孩童内心,收获设身处地的真实理解。与其进而要求这些学生学会成为母亲,不如退而帮助她们回归童年,在无限自由的氛围中学习如何成为儿童、引导儿童和教育儿童。在汕头幼师学校的设计中,我们试图构建的就是这样一个如童年般自由快乐的乌托邦。

Early childhood education requires teachers to nurture children withlove. In order to achieve this, they are offered two options: either to take onthe role of a parent, or, of a child. By feeling things that a child feels, andseeing a world that a child sees, students gradually find out about thisteach-and-learn process in an atmosphere of infinite freedom. In the design ofShantou Preliminary Normal School, we endeavour to build such a utopia thatrecalls the memory of a delighting childhood.

▼设计策略

幼师校园规划打破了传统大学校园里的兵营式和行列式,将所有的空间打散、混合、重组、消隐,从而实现使用流线的大自由。与幼儿园相似的布局理念,使幼师教育与幼儿教育充分接轨。

The master plan of Shantou Preliminary Normal School abandons the traditional grid layout in campus planning, with space split, mixed, reorganized, and blanked, thus creating free flowing space. Such layout strategy corresponds with that of kindergartens, thus integrating normal school education with preschool education itself.

▼ 空间打散、混合、重组、消隐——与幼儿园相似的布局理念

▼ 校园生活场景

01正门

Front Gate

自然即广义的自然,树木、土地、田园、大海,我们充分利用了一切平地与缓坡,通过对坡度、坡向的用地条件分析,将所有平地和缓坡充分利用作为建筑和硬质场地。这种处理方式能够实现对土地的充分利用,并且显著降低造价,实现真正意义上的可持续发展。建筑以谦卑的姿态生长在自然之中,灰泥为主的立面朴素大方、肌理丰富,并且能够耐受海边骄阳与狂风的考验。

Nature, as it literally goes, illustrates an image of trees, lands, fields, and seas. We take best advantage of level grounds and gentle slopes according to thorough analyses on sloping conditions. Hence, optimized land usage with minimal construction cost, and also, sustainability are successfully achieved. The building grows out of nature in a humble manner. The stucco-clad façade is simple, generous, rich in texture, and durable against the sun and the wind.

▼ 将所有平地和缓坡充分利用作为建筑和硬质场地

▼ 建筑以谦卑的姿态生长在自然之中

02教学区

Teaching area

教室以独立单元呈现,教学建筑之间彼此相连,形成错落有致的多个庭院,这是师生们交流、学习的绝佳场所,保护未来的幼儿教师如孩童般的好奇心和创造力。幼儿教师是儿童们幼儿园生活的领导者和组织者,需要充分的爱心和包容,我们以“非竞争,重合作”的教育理念为空间核心,强调自然、自由、自生。充足连续的共享空间将成为整个校园最具活力的场所,洋溢着青春的热烈与美好。

The classrooms are presented in separate units, and the teaching buildings are connected to each other through several scattered, exquisite courtyards. This is an ideal place for teachers and students to communicate and to learn, where curiosity and creativity are cherished for these future kindergarten teachers. Preschool teachers are the leaders and organizers of children's kindergarten life. They love and they tolerate. The concept of “cooperation-instead-of-competition” puts an emphasis on nature, freedom and self-sufficiency. Ample and continuous shared space will become the most dynamic place on the campus, full of youthful warmth and beauty.

▼鸟瞰教学区

▼教学区前的活动广场

▼充足连续的共享空间创造出“非竞争”的氛围

03行政区

Administrative area

行政区将图书馆、艺术楼和办公楼合而为一,巧妙地化解场地高差,依山而建的体量轻盈飘逸、大气优雅。图书馆前广场庄重开阔,通高的阅读区层层退台、纯粹而极致。艺术楼与办公楼之间的庭院,原始地形的小丘浮现,建筑与自然和谐共生。

The administrative complex integrates the library, the art building and the office building into one single volume, subtly dissolving the height difference of the site. The volume is light, and the atmosphere elegant. The square in front of the library is grand and open, and the reading area with a series of setbacks is extremely pure. Among the art building and the office building sits the courtyard, and preserved topographical features best illustrate the harmony between architecture and nature.

在处理手法上,教学区以教室为一个个独立单元,共享空间缠绕其间,而行政区则构建了一个完整的方形体量,自然景观穿透其中。两组建筑相对、相和,有一种遥远的相似性。

The classroom complex is composed of separate units and intertwining shared spaces, while the administrative complex appears to be one single volume permeated by natural landscape. The two groups of buildings are different, opposite but coordinated, sharing a remote similarity.

▼图书馆

▼行政区侧面

04 无边操场

Boundless Playground

设计遵循地势将操场架空于山顶,减少土方量以降低工程造价。山顶操场位于校园的最高处,“无边”的设计赋予其拥山纳海的气势,而食堂就巧妙地藏在操场之下,借助“项链”般的坡道和操场相连。在操场跑步的时候,仿佛置身于山林云海,这种独一无二的体验将成为学生们难忘的回忆。

The design follows the terrain to raise the playground to the top of the mountain, reducing the amount of earthwork and cost. The Peak Playground is located at the highest point of the campus. The “Boundless” design conveys an imposing quality, and the canteen is cleverly hidden under the playground, connected to the playground by a “necklace” ramp. When you are running in the playground, it feels as if you are surrounded by mountains and clouds, being absolutely a unique and unforgettable experience for students.

▼食堂隐藏在操场之下,通过“项链”般的坡道相连

▼ 夕阳下的架空操场

▼山顶操场“拥山纳海”的气势

05 生活区

Living Area

越过树顶的青葱绿色,生活区沐浴在整个山林的青翠之中,“海景方院”灵巧错动,位于屋顶的“观海平台”遥相呼应,处处都是好风景。

The dormitory complex is bathed in the massive greenery. The scattered “Seascape Gardens” echo with the “Coastal Viewing Platforms” on the rooftop. Good scenery is everywhere.

▼鸟瞰生活区

▼ “生活区”场景

06 琴房泳池

Piano Room & Swimming Pool

琴房布局在生活区东侧,避免打扰到日常教学与办公。琴声悠悠中拾级而上,仿佛步入音乐的圣堂。琴房的尽端是无边泳池,无限山海风光尽收眼底。

The piano rooms complex sits east to the dormitory complex so as not to disturb daily usage. Stepping up in the piano tunes, you can imagine yourself walking into a sanctuary of music. At the end of the piano rooms complex is an boundless pool with unlimited views of the mountains and the sea.

▼琴房尽端的无边泳池——山海风光尽收眼底

幼师十二时辰

Twelve Time Notc

教学区庭院——草长莺飞二月天

阅览区——六经勤向窗前读

山顶操场——万类霜天竞自由

无边泳池——自在飞花轻似梦

图书馆前广场——乱云飞渡仍从容

食堂坡道——落花踏尽游何处

琴房——此夜曲中闻折柳

校门——系马高楼垂柳边

栈桥——莫听穿林打叶声

图书馆庭院——木香花湿雨沉沉

教学组团中庭——俱怀逸兴壮思飞

宿舍屋顶——满船清梦压星河

教育不是把篮子装满

而是把灯点亮

倚一山青翠

还漫天星火

他年这些学生们成为老师

一定会记得这里星火微茫

项目地点:广东省汕头市濠江区东湖教育园区

设计单位:立木设计

景观顾问:IA 立木景观

机电顾问:TEA 立木机电

总建筑师:John

项目经理:郭先生、刘津瑞、冯琼

设计团队:李伟辉、朱嗣君、高雪莹、王婷婷、李佳妍、谢雪桢、杨绪伦、葛霖妲、陈余胤柯、胡笳、俞纯昕

技术顾问:侯秀峰、林磊

效果表现:张恩东、灰墨

总体咨询:广东晖达工程顾问有限公司

设计时间:2019.04-2019.10

建筑面积:100000m2

预计建成:2020.10返回搜狐,查看更多

责任编辑:

声明:该文观点仅代表作者本人,搜狐号系信息发布平台,搜狐仅提供信息存储空间服务。
推荐阅读
免费获取
今日搜狐热点
今日推荐